Allan  Skrevet af: A.H. – 2023/7

BOURBON STREET

ALIAS SUNDGADE

Bourbon Street er ikke kun et storbyfænomen – selvfølgelig kommer tanken, at det kun kan være New Orleans. Gaden er den mest berømte i French Quarter med en masse små spillesteder, hvor mange af de mest berømte jazzmusikere startede og slog igennem.

Let`s fly Down or drive Down to!

Denne begyndelse har selvfølgelig noget med vores jazzhistorie at gøre i vores egen lille Bourbon Street – alias – Sundgade i Sønderborg, som er blevet det idylliske og musikalske hjerterum, hvor omgivelsernes stadigvæk har fået lov til at beholde sine bløde vinkler.

Den musiske jazzrytme er bevaret og har fundet sin plads. Den er fjernet fra et overfladisk tillægsbyggeri med høje firkantede huse, som river op i de indre hjørner og forvandler det hjerterum, som er opstået gennem tiderne, tomme og intetsigende.

Nerven er ildsjæle, musiske jazz mennesker, der har forenet og realiseret en ny form for Bourbon Street.  Et værtshus ”Sundhalle”, og en lade, hvor man kan høre og få udvidet sit kendskab til New Orleans jazz- og swinger musik.

Jazzen.  Musikalske legestue

Kære læsere. Lad os bevæge os lidt rundt i det historiske, for musikerne var jamsessions. En måde at slappe af på og holde fri for musikerne, men der var samtidig også benhård konkurrence. Tempoet mellem musikerne var for det meste tårnhøjt, og hvis man ikke kunne følge med, så var det på tide at gå hjem for at øve sig. Jazzklubberne dengang var tætpakkede, men alligevel var der en kammeratlig atmosfære mellem de deltagende musikere.

I datidens svedige, tætpakkede musikalske legestuer, opstod og udvikledes bebop. Et gennemgående karaktertræk for denne nye musik var en kompleksitet i improvisationer, lidt på samme måde, som man ser i dag.

Rågummisko og bare fødder

Tilbageblikket fortæller os også, at jazzmiljøets tøjmode dengang var en halvlang gråhvid islændertrøje til mændene og jeans til kvinderne, samt sandaler eller rågummisko som fodtøj. Alternativet kunne være bare fødder eller træsko – ja kære læsere- den overvældende interesse for jazzklubber blandt ungdommen skyldes nok, at der pludselig var åbnet et større forum for de helt unge kvinder med mulighed for at vise sig frem og blive set, ikke ret meget anderledes end i dag. Beklædningen har nok ændret sig til en lidt mere forstående tøjstil med at publikum gennemgående er blevet noget ældre.

Positiv stemning

Som så meget andet her i livet, har vi alle sammen en kulturel nerve, der trænger til at blive stimuleret, og jazzmusik kunne være en stimulering, som i dag er kanaliseret over i den kunstmusikalske retning.

Jazz kan være mere end musik. Det kan opfattes som et universalt budskab om fred og harmonisering. Rytmer og meninger skaber værdier både for mænd og kvinder og giver en unik gensidig forståelse.

Både du og jeg kan opfatte fordele ved jazzen som et pædagogisk redskab, som indeholder en drivkraft for fred og sammenhold.  Med denne tanke og et lille smil om fortidens rågummisåler, vil det måske ikke være helt vildt at klemme sig lidt sammen med andre og lytte til Lokal New Orleans Jazz og bevægelig swinger musik.

Illustrations – foto af Sir Horstmann Jazzband

Foto: Copyright – AH og JK