Allan   Skrevet af: A.H. – 2023/11

EN MUNDFULD KREATIVITET!

Verden omkring os styrer vores tanker, og hvis verden har brug for en anden menneskelig tilgang til livet og jorden, må vi gribe fat i de tanker, som bare snurrer rundt og rundt, uden at vi ænser det.

Tankerne kører automatisk mellem ørerne døgnet rundt, uden at du lægger mærke til det. De har fundet nogle faste riller som i en grammofonplade og gentager ofte samme tankemønster, uden at du lægger mærke til det.

Mennesker, der har frigjort sig fra faste tankemønstre og har arbejdet med at blive nærværende, mener, at 80 % af vores tanker er totalt overflødige. Spild af tid, som kunne være brugt til noget frugtbart f.eks. kærlige tanker og omsorg for dig selv og omverdenen.

Ja, det er lidt af en spøjs tekst – men tankemylder med efterfølgende hovedpine på grund af tanker, man ikke fatter en brik af – lyder ikke godt – så hellere den frugtbare kærligheds tanke – med næstekærlighed og omsorg for sine nærmeste og troen på mennesker i en verden, der lever i forståelse med hinanden. Men den kan også give hovedpine!

Overtænkning

Og hvad kan vi så lærer af det, når vi roder rundt i vores egen lille verden og på ingen måde føler os som højpandet eller fladpandet tænker. Hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg en overgang tænk på, om det var naturligt at begynde at tælle mursten. Tanken var, at jeg på en eller anden måde kunne øge min kreative proces – se det er en tanke, der vil noget – men det ville nok blive misforstået af mine omgivelser – selvom der ikke findes noget billede af, hvordan det fantasifulde sind virker om noget så kedeligt som mursten.

Men der er kommet den klarhed, at inspiration og ideer kan opstå ud af ingenting, men forsvinde igen, når vi har mest brug for dem – kreativ tænkning kan være en erkendelse, der adskiller sig helt fra den daglige tankeproces. Der bliver virkelig gået til dem fra den tænkende verden i deres analyser af en lidende kunstner – kunstnere kan være meget komplicerede mennesker som i en og samme er sammenkoblet af en række egenskaber, adfærd og sociale indflydelser i samme person.

Kender du dig selv – der er plads!   

Ja – den tænkning. Og jeg startede forsigtigt med at jeg ville tælle mursten – den holder ikke en hattemeter, selvom 80% af vores tanker mærkelig nok er totalt overflødige. Sagt i stilhed uden at for mange lytter med, vil der virkelig være plads til en masse kreativitet og fantasifulde tanker hos mange.

Men for at komme op i superligaen, skal jeg kunne se muligheder over alt. Det kan også nævnes, at kreative mennesker elsker at udsætte sig selv for nye oplevelser – men der ingen, der siger, at oplevelsen ikke må være den sammen. Der er bare et lille ”men” i den analyse, at det bliver en gentagelse – hvis man ikke har glemt oplevelsen.

Spørgsmål til dig selv: Fejler jeg for at blive mere kreativ!

Men lad os vende tilbage til den kreative præstation, som kan bestå af mange forskellige facetter. Intellektuel, nysgerrighed, og så ønsker om spænding, der kan åbne dine følelser og fantasier. Det, der bringer dem sammen, er drivkraften og udforskningen af din indre verden og din ydre verden.  Det er måske løsningen. At tælle mursten er en begyndende rejse til en kreativ succes. Det fortælles, at kreative mennesker fejler – det gode i den tekst er, at hvis jeg fejler mange gange, skulle jeg efter statistikken blive virkelig god.

 

Livet er en selvudfoldelse

Har du tænk på, eller over, om du er et kreativt menneske? Har du tænkt over, at kreativitet er en handling ud fra ingenting, og at du ikke ser på verden med forretningsøjne, eller tanken om at den fede gevinst ligger og venter på dig.

Men du ser verden som et kunstværk, som du kan bevæge dig ind i for at opleve selvudfoldelse i din hverdag, du har sikkert en indre gnist af umættelig nysgerrighed for at røre ved den verden, der er omkring dig.

Den sidste eftertanke!  

Du har sikkert, som kreativt menneske, oplevet at bevæge dig i forskellige mentale tilstande, hvor du har opnået en øget tilstand af ubesværet koncentration af ro, hvor du oplever, at du praktisk talt er immun over for internt eller eksternt pres og forstyrrelser. Du bevæger dig i en ”flow- tilstand”, hvor du udfører en kreativ aktivitet, som du nyder og fornemmer, du er god til.

Kreativitet er bare at forbinde ting. Du har evnen til at forbinde punkter, som andre måske aldrig har tænkt på at forbinde.

En undersøgelse viser, at visse meditationsteknikker kan fremme kreativ tænkning. Og mindfulness-praktisk har været forbundet med forbedret hukommelse og fokus, bedre følelsesmæssigt velvære, reduceret stress og angst og forbedret mental klarhed – som alle fører til bedre kreative tanker.

Billederne er illustrationsfoto (copyright)  fra ”En hyggelig aften” på Sønderjylland Kunstskole i Sønderborg.

Hvor Adam Gabriel underviser i forskellige teknikker med farver og pensel, du kan lære at arbejde figurativt og få vejledning i kompositioner og opbygning af malerier fra ide til det færdige resultat.