Skrevet af: A.H. – 2024/2

DEJLIGE DANMARK

KUTTERNE OG FISKERNE

En anden lille perle, du skal besøge, når du har været en tur på Svinkløv Badehotel, er Thorupstrand kystlandingsplads, hvor fiskekutterne trækkes direkte op på stranden.

Klingebyggede havbåde

På trods af de relative få skibe, er Thorupstrand alligevel Nordeuropas største kystlandingsplads.  Kutterne er kendt for de klingebyggede havbåde, der trækkes helt op på stranden, når fangsten skal landes. Kutterne er særdeles sødygtige og opbygget efter principper, der går helt tilbage til vikingetiden. Skibssidens træplanker overlapper hinanden og er klinket sammen, så båden nærmest får en trappeformet side. Kutterne kan klare brændingen og holde til at blive trukket ind og ud fra den åbne strand.

Forvalter fælles fiskekvote

Du vil opleve Thorupstrand som et levende og autentisk kystlandingssted, og det er fuldt ud acceptabelt, at du som besøgende falder naturligt ind i den daglige aktivitet. Selvfølgelig er der af sikkerhedsmæssige grunde enkle regler, der skal overholdes. Vent med at gå helt hen til bådene, før de er trukket rigtigt op på stranden. Alle de forskellige aktiviteter, som du pludselige er blevet en del af, bliver administreret i fællesskab af fiskerne – som har et Laug, hvorigennem de også forvalter deres fælles fiskekvoter.

Friskfanget fisk

De friskfangede fisk leveres direkte til fiskebutikken på stranden. Her kan de forskellige fisk købes som de er, men det er også muligt at få tilberedt fisk, f.eks. stegte rødspættefileter eller fiskefrikadeller. Oven på fiskebutikken er oprettet et lille cafeteria, hvor man kan spise fiskeretter, der er købt i butikken.

Fanget skånsomt

Lige en lille vigtig ting.  Fiskerne fra Thorupstrand fisker ud fra bæredygtige principper ved at bruge garn og snurrevod og ikke trawl. Derfor er fisk fra Thorupstrand fanget meget mere naturskånsomt uden at ødelægge havets rigdom.

Hvis du bevæger dig op mellem klitterne vest for fiskerbådene, får du en god udsigt over bugten og kan stadigvæk følge med i, hvad der sker på stranden. Fra klitterne kan du fornemme bugten tydeligt med Bulbjerg mod vest og Svinkløv mod øst.

Billederne er illustrationsfoto – corpyright