Skrevet af: B.G. – 2023/8

KÆRLIGHEDEN ER STOR – MEN KORT

Sommerfugle har kun én partner gennem livet. Og livet varierer fra et par døgn til en måned. Når den kommer ud af pubben, søger den en partner. Parrer sig, lægger æg og dør. Bliver til støv. Sommerfugle er indbegrebet af sommer. De hører til insekterne og kan opdeles i to store grupper: Dagsommerfugle og natsommerfugle. De har to par skælklædte vinger og oftest en lang sugesnabel. Størrelsen på en sommerfugl kan variere fra ca. 3 mm til over 30 cm.

Dagsommerfuglene er velkendte, og mange har iøjnefaldende farver og mønstrer på vingerne. Alle sommerfugle har en livscyklus med fuldstændig forvandling. Nemlig som æg, larve, puppe og fuldt udviklet insekt. Sidstnævnte repræsenterer det kønsmodne stadium, hvis eneste opgave er parring og æglægning. Hvor hurtig en sommerfugls udvikling foregår, er lidt forskelligt. En dagpåfugleøjes æg ligger i 10-15 dage, før larven bryder ud. Når larverne bliver større, kravler de lidt væk og forpupper sig efter 3-4 uger, og efter yderligere 10-14 dage kommer den smukke sommerfugl til syne.

Sommerfuglens anatomi

Sommerfuglens krop består af hoved, bryst og bagkrop. Hovedet har store, sammensatte øjne, munddele, lange antenner, der fungerer som lugteorgan, og en lang snabel, der anvendes som sugerør. Snablen er rullet op som en urfjeder, når den ikke bruges. Gennem snablen kan sommerfuglen opsuge flydende næring som blomsternektar, harpiks eller frugtsaft fra nedfaldne frugter. Brystet bærer tre par leddelte ben. Sommerfuglenes fødder fungerer som vores tunge med smagssans. Brystet bærer også to par vinger, dækket at støvagtige skæl – kaldet sommerfuglestøv.

Farvemønstrene kan camouflere sommerfuglen i hvilestilling, eller de kan virke afskrækkende for dens fjender. Særligt øjepletterne er et genialt træk, da de kan minde om øjnene på et langt større dyr, hvilket giver sommerfuglen en chance, hvis en fugl forvirres og tøver. Hvis en fugl alligevel forsøger at snappe sommerfuglen og sigter efter øjet, kan sommerfuglen oftest nøjes med et hak i vingen i stedet for at måtte lade livet. Et godt eksempel på en sommerfugl med øjepletter er dagpåfugleøjen.

Mange stadier i en sommerfugls liv.

Sommerfugleæg består af en hård skal med et voksagtigt lag, der forhindrer æg i at udtørre. Æggene lægges på planter, f.eks. brændenælder. Larverne er ædemaskiner med mange ben. De lever på og af blade og laver ikke andet end æde. Mens larverne vokser, skifter de hud flere gange, inden de går over til næste livsstadium: puppen.

Når larven har ædt tilstrækkelig, spinder den sig en puppe med en silketråd, som den selv producerer i bestemte kirtler. Inde i puppen begynder larven den store forvandling til den færdige sommerfugl. Lige når den voksne sommerfugl kommer ud af puppen, kan den ikke flyve. Den skal først folde sine vinger ud, og det sker ved, at sommerfuglen pumper blod ud i de fine ribber i vingerne og derefter lader vingerne tørre.

I Danmark lever ca. 60 arter dagsommerfugle, men heraf er kun 19 så almindelige, at de findes i hele landet. De mest almindelige er: Admiral. Aurora, Almindelig blåfugl, Citronsommerfugl, Dagpåfugleøje, Græsrandøje, Lille kålsommerfugl, Stregbredpande. Tidselsommerfugl, Nældens takvinge og Lille ildsommerfugl. De fleste sommerfugle lever kun i ca. 2-4 uger. Nogle af de mindste arter lever kun i få dage,

Kræver meget af sine omgivelser

En art, der kun lever på Møn, Sortplettet blåfugl, har en helt speciel historie. Den voksne sommerfugl flyver fra midten af juli rundt og lægger sine æg i blomsten på timian eller merian.  Her lever larven de første 2-3 uger, hvorefter den lader sig falde til jorden. Når en Hedestikmyre kommer forbi, tror den, at det er et myreæg og tag det med ned i myreboet i jorden. Og her lever larven som parasit og æder løs af myreæggene.  Det følgende år vil larven forpuppe sig nede i myreboet og komme frem i juni som en sommerfugl.

 Hvad spiser sommerfugle

Sommerfugle lever udelukkende af væske – især nektar. Særligt nektar fra blomster, nedfalden frugt og harpiks fra birk, fyr og andre træer. Det varierer lidt hvilke blomster de forskellige sommerfugle foretrækker, men purpursolhat, blåhat, tidsler, gyldenris, djævelsbid og hjortetrøst er blandt de planter, der tiltrækker de største og smukkeste sommerfugle. Hansommerfuglen kan dog ikke udelukkende leve af nektar – de har også brug for mineraler. Derfor suger de ind i mellem vand fra mudder, der er rig på blandt andet mineraler og salte.

Flere sommerfugle og insekter i din have? Anlæg en vild eng.

Sommerfuglene har brug for, at der er masser af blomster i din have, og at der er blomster i en lang periode. Så får du mange flere flotte og farverige sommerfugle i din have. En sommerfuglebusk skaber også lykke. Hvis vi kigger på det helt store billede, hjælper det selvfølgelig ikke så meget, hvis den enkelte haveejer laver en vild eng, men hvis dine naboer så også gør det, så kan det blive til små øer i et hav af asfalt og monokultur, som dyrene kan bevæge sig imellem, og som kan fungere som levesteder og fødegrundlag. Flere blomster giver flere insekter, som giver flere fugle. Og en stor sidegevinst: at dine frugttræer bliver bedre bestøvet. Og mere biodiversitet.

Fotooptagelsen fra naturfotograf Sara Schmidt/Copyright