Skrevet af: B.G. – 2023/12

LYSET I MØRKET

Vi går mod mørkere tider. Og jeg taler ikke om dommedags profetier. Mørke fylder mere i vinterhalvåret. Sådan har det været for vi mennesker i mange tusinde år med undtagelse at de seneste få hundrede år, hvor lyset har vundet indpas i en sådan grad, at man nu diskuterer lysforurening.

Tidens historie, familien fandt sammen i mørkningen

Siden gaslampens indtog i 1800-tallet er menneskets forhold til lys og mørke blevet stadig mere unaturligt. Vi har forsømt mørket og glemt, hvor vigtigt det er for os. Før gaslampens og petroleumslampens indtog havde mennesket et anderledes forhold til mørket. Man holdt ”mørkning”. I mørkningen fandt familien sammen i et betydningsfuldt nærvær. Man vendte dagens gang, syslede med hver sit håndarbejde i stearinlysets skær i den blå time, som man kaldte mørkningen med det magiske skær. I mørkningen vendte man opmærksomheden indad i en art meditation over dagen. Mørkningen var således en del af døgnrytmen. En bro til nattens og søvnens landskab. Men også et rum for vigtigt håndværk.

Møn – Dark Sky Community

Sanserne var skærpede og stærke. I dag er vi blevet så forvænt med lyset, at vi har glemt at bruge sanserne naturligt. På Møn har man set lyset i mørket, og brugt mørket som en magnet for turisme og vækst. Møn er det næst mørkeste sted i Danmark, kun overgået af Anholt. Det giver unikke muligheder for udforskning af mørket og nattehimlen. Møn blev i 2017 internationalt certificeret Dark Sky Community som det første sted i Norden. De sidste fem år har man kunnet komme på mørkevandring, og det er blevet øens varemærke. Når faklerne slukkes og mørket omslutter os og nattesynet indfinder sig, bliver man overrasket over at mærke, hvor stor en oplevelse det er, at sanser bliver vakt så stærkt til live i kroppen. Mørket vækker den sjette sans, evnen til at navigere pr. instinkt. Mørket tilbyder os nærvær, tvinger os ned i kroppen.

Myriader af stjerner

Dark Sky er et fænomen, som betyder, at det er muligt at se en klar stjernehimmel. På Møns Klint kan du opleve en stjernehimmel med millioner af funklende og klare stjerner, stjerneskud og mælkevejen. I december bliver de lange, mørke nætter lyst op af fyrværkeriet fra de mange stjerneskud. At se stjernehimlen over Møn er en fascinerende oplevelse. Det er wellness for krop, sjæl og sind. Det kan yoga eller anden form for mindfulness ikke hamle op med.

Melatonin og mørke beskytter

Kroppen har brug for lys, men mørke er bestemt lige så vigtigt for døgnrytmens balance. For mørke er en forudsætning for, at vores krop kan producere hormonet melatonin. Det ”natsignal”, der hjælper bevidstheden ind i søvnen. Og søvn, melatonin og mørke beskytter mod depression, diabetes, kræft og en række andre sygdomme og er med til at regulere vores fornemmelse af sult og mæthed.

Selv om vi som menneskehed har fået kontrol over mørket og mulighed for at tænde lys, arbejde, købe ind på alle tider af døgnet, er det ikke ensbetydende med, at det er godt for os. For vi er stadigvæk blot små mennesker i universet. Vores naturlige døgnrytme er defineret af solsystemet; hvordan jorden roterer om sig selv i forhold til solen. Alt for mange udsætter sig selv for kunstigt lys lige inden sengetid.  Hvis vi vil lidelser, der knytter sig til søvnmangel, til livs, har vi brug for at genopdage mørket.

Billederne er illustrationsfoto – Copyright