Skrevet af: A.H. – 2023/12

DRØMMEN GLASPUSTER I 2024

Glas et visuelt Kunsthåndværk – Og lungekapaciteten skal være i orden

Uanset om du kan spidse din blyant på den helt rigtige måde og har den nødvendige garderhøje, den rigtige skostørrelse betyder det ikke en dyt hvis du søger om at blive Glaspuster, her kræves der lidt andre kvalifikationer, at du for det første har rigtige stærke og sunde lunger.

Men lad os starte med den historiske del som starter 200 år. F.Kr., hvor glaskunstnerens blæsepibe blev opfundet af en syrisk håndværker i regionen Sidon. Dette muliggjorde produktion af tyndvæggede hule beholdere for første gang. Glaspusteren anvendte en blæsepibe der er omkring 1,5 meter lang til at tage en klump af tyktflydende glas fra smelten og derefter blæse det til en tyndvægget beholder.

Oprindelsen til glas produktion er stadig ikke kendt med sikkerhed

Det hører også til den historiske del, at den ældste bevarede opskrift på fremstilling af glas blev fundet i biblioteker af lertavler, der tilhørte Kong Assurbanipal i Ninive. Datidens registrerede kileskrift kan oversættes som:  ”Tag 60 portioner af sand, 180 portioner af aske fra hav planter, 5 portioner af kridt, og du vil få glas”. Råvarerne i denne opskrift er stort set de samme som dem, der stadig bruges i dag.

Udbredelse af glasset i Europa

Fremstilling af glas går 5000 år tilbage og startede formentlig i Ægypten, man fremstillede glas ved at hælde glas massen over eller i støbeforme. Langt senere, nogle årtier før vores tidsregning fandt man i Libanon ud af puste glas, men det var romerne, der sikrede udbredelsen af glasset i Europa og skabte grobund fort at tyske glasmagere i 1100 – tallet kunne puste glasset ud i lange cylindre der blev skåret op og bredt ud i plane flader.

I første omgang blev glasruderne anvendt i kirker og slotte. Først frem mod middelalderen kom der glas i vinduerne i mere almindelige huse.

Glaspusterens lungekapacitet var afgørende 

 Fremstilling af glas efter cylinder -metoden var et arbejdskrævende håndværk. Svingningsbevægelsen var det første der blev mekaniseret. Frem til midten af 1800-tallet var det glaspusterens lungekapacitet, der var afgørende for, hvor store cylinderglas man kunne fremstille. I 1853 præsenterede den engelske planglasfabrik Pilkington den første glasblæsemaskine, der kunne fremstille 9 meter høje cylindre til cylinderglas. Det havde stadig form som en cylinder, der skulle rette ud og gøres plan, medmindre det skulle benyttes til krumme vindues-eller butiksruder, som var meget populærere på det tidspunkt.

Keramik og glaskunst oplever en renæssance

Det først skridt der skal tages for at blive glaspuster kunne være at tage deltidsuddannelse fra et medborgerhus eller kunstcenter. Ønsket om at blive glaspuster er mest udbredt blandt billedkunstnere, der ofte er uddannet i skulptur og maleri. Mange af de endelige produkter af glas er udviklet gennem visuelle oplevelser, og ofte unikke kunstværker.

Den bedste måde at finde et passende program er at tale med en lokal glaspuster, det kan også være en mulighed at blive lærling hos en glaspustemester hvor du har tilgang til formelt træningsprogram og et mere afslappet arbejds arrangement. Arbejdet under en professionel glaspuster giver dig også adgang til det specialiseret udstyr, der kræves for at blive en godt uddannelsesforløb.

Billederne er illustrationsfoto – Copyright