Skrevet af: A.H. – 2024/11

NATUR I VERDENSKLASSE – VADEHAVET

Dejlige Danmark

Jeg må indrømme, kære læsere, at nogle gange føler jeg mig bevæget og oplever en indre ro, når jeg bevæger mig i det, vi kalder udkantsdanmark – i sig selv et mærkeligt ord, når landet ikke er større.

Det er den oplevelse, der begynder at spire frem, når jeg besøger nogle af vores kulturperler, som har deres egen musiske toneart, toner der både er fascinerende og fortællende.

I det sydvestlige hjørne af Danmark ligger Tønder, som får sin egen dybe vejrtrækning, når man mærker middelalderbyens personlige puls, charme og udtryk.

Kulturperle- Vadehavet

Jeg har givet mig selv lov til rigtigt at sprede mine tanker – sprede mine arme ud mod vest og mærke, at mine omgivelser er en del af mit ansvar. Jeg er en del af Nationalparken Vadehavet, som er et af verdens værdifulde tidevandsområder, hvor den danske del blev optaget på UNESCOs liste i 2014 – over verdensnaturarv.

Ja, det er her vi begynder at trække vejret lidt anderledes – Jeg eller nærmere vi, har et fælles ansvar for at passe på vores egen naturskat. Parken i Danmark omfatter et samlet areal på 1.466 km2 – i kommunerne Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder.

Hele Vadehavet har status som Natur- og vildtreservat (på tværs af landegrænser) med forskellige bestemmelser for færdsel, jagt og andre aktiviteter.

Bevægelser i fascinationen

Vandet begynder at pible omkring ens fødder. Tidevandet har sin egen rytme mellem højvande og lavvande to gange i døgnet, og ens fødder begynder at kunne mærke, at Vadehavets dynamiske økosystem med mange mikroskopiske planter og dyr, begynder at arbejde under ens fødder og danner grundlaget for en bundfauna af orme, muslinger og krebsdyr.

Det er begyndende lavvande og omgivelserne begynder at tørlægges. De mange forskellige fugle har allerede meldt deres ankomst. For nogen arter skal der tankes op, inden rejsen forsætter til yngleområderne i Nordskandinavien, Sibirien og Grønland – eller de er undervejs til overvintringslokaliteter længere mod syd.

Naturens rå kærlighed

Kærligheden til havet kan også være så stor, at man i de stille dage kan gå langs Vesterhavet og snakke med de karakteristiske rullende bølger. Kærligheden er ikke enkel.  Den har sine egne misforståelser. Pludselig vender den sin mørke side til og vesterhavsbølgerne rejser sig og viser naturens rå muskler.

”Det skete den 16.januar år 1362., hvor en storm pisker ind fra vest, og havet opsluger byen og dens tusindvis af indbyggere på en eneste nat.

Det er en historie, der er velkendt blandt beboerne langs vadehavets kyst. Ved området, hvor øen Strand nu ligger, lå engang en rig handelsby kaldet Rungholt, hvor folk flokkedes fra nær og fjern for at handle med varer som salt, rav og kvæg”.

Sagnet fortæller, at byen ligger under havet og vil rejse sig på den yderste dag, og at man på stille aftener kan høre klokkerne ringe fra den sunkne by.

Vadehavet til gavn for alle

Ja, jeg ved det godt, man skal forlade motorvejen for at komme til Tønder – lad os smile til hinanden og ikke glemme, at Tøndermarsken byder på et væld af inspirerende oplevelse. Du kan på vej ud til Vadehavet stoppe op og nyde fænomenet Sort Sol over Tøndermarsken.

Det er en ekstra lille oplevelsesdetalje, hvis du følger Vidå, som løber ud i den danske del af Vadehavet.

Åen er nogen steder op til 30 meter bred. Man kunne næsten kalde den en flod med et

vandløbssystem, der stadigvæk afvander ca. 1/3 af Sønderjylland.

Historisk har Vidå været transportvej for varer til havnebyen Tønder, indtil der skete en tilsanding af Vidådeltaet ved dige byggeriet i 1500 -tallet.

Vidå har den største naturlige bestand af den truede Nordsø-snæbel (laksefisk). En række tiltag i forbindelse med snæbelprojektet har skabt bedre vandrings – og gydeforhold for snæbel og andre fisk.

Vidå indgår i snæbelprojektet. Et omfattende EU LIFE-projekt, hvor man vil genskabe gydepladserne for snæblen. Tal fra år 2022 tyder på, at bestanden af gydende snæbler er i fremgang i Vidå.

Velkommen til Tøndermarsken og Vadehavet – en natur i verdensklasse.

Billederne er illustrations – foto – Copyright