Allan   Skrevet af: A.H. – Oktober 2023/10

SELVHÆVDELSE

Glemmer i tid og arbejde!

Artikel1

Sund selvhævdelse er at stå ved sig selv og at stå op for sig selv. Mere præcist er sund selvhævdelse, når du giver udtryk for dine meninger, perspektiver og behov, tydeligt og konstruktivt uden hverken at bøje unødigt af overfor andre eller overfuse, underkende den anden og dermed overskride hans eller hendes grænser.

Det kan af flere grunde være svært med sund selvhævdelse. Man kan være bange for at andre vil kritisere og tage afstand fra en, hvis man giver udtryk for det, man mener eller ønsker. Man kan også være bange for at såre dem og gøre dem kede af det, ved at sige dem imod eller ved at sige nej. Eller bange for at blive overtrumfet og underkendt, når man giver udtryk for egne ønsker og behov.

Ønsker og Behov

Det er derfor nemt at falde i grøfter. Enten den passive grøft, hvor man undertrykker sig selv og sine egne meninger, ønsker og behov, og indretter sig efter, hvad man forventer, at andre mener, ønsker eller kræver. Eller den skrappe og ufølsomme, undertiden aggressive grøft, hvor man handler ud fra den antagelse, at andre vil underkende og manipulere, hvis man ikke siger tydeligt fra.

Begynder vi at tænke for meget, ikke dermed sagt at det ikke er sundt at tænke, kan det opleves som skruen uden ende – vi har så travlt, at selv hyggestunder med nærmeste venner og familie kan blive et projekt i vores kalender. Det er her ”de små grå” skal behandles med omsorg og forsigtighed, så der ikke opstår en ubalance i vores liv.

Artikel 2

Ærlighed og balance

Det er nu, du skal gøre dig tanker om dine livsprioriteter og være lidt ærlig over for dig selv om hvordan din fremtidig balance skal udfoldes. Ærlighed er en super god ting. Det er et ord, der er nemt at overholde.

Men desværre har man lov til at snyde sig selv. Drømme sig ind i den kulisseverden, der efter for mange drejninger passer til den person, man ønsker at vise omgivelserne.

Ja tak, men som mange andre tankesæt opdager du ikke, at psyken igen prøver at overtager det frirum, som du nøje har tilrettelagt og givet plads til, for at opnå din fremtidige livsbalance.

 Ændringer og Livsanskuelse

Husk nu kære læsere – du har sikkert i dit liv trukket en masse streger i din tilværelse – men desværre er det blevet visket ud eller forsvundet ud af dit liv. Der har været for mange ændringer, og det er bare ikke lige at stoppe op og ønske sig tilbage til det usagte eller ugjorte. Der er selvfølgelig positiviteter i din livsanskuelse, som du har glædet dig over, men din liste over lavpunkter har været så fortvivlende lang og nedslående, at din forståelse ikke aner, hvordan du skal komme videre.

 Bløde Mellemnuancer

Selvom du har mærket det dybe forfald og har opdaget, at du ikke har levet efter de rigtige prioriteter og faktisk skal begynde med start – er det måske en brugbar tanke at begynde at balancerer gennem livet med lidt ærlighed over for dig selv.  Ikke noget med at løbe fra den ene opgave til den anden. Det er ikke sikkert, at du har så meget mellem ørerne, at det er her, du skal finde balancen. Dit liv mangler de bløde mellemnuancer, oplevelser, der giver dig ro og fornemmelse af, at livet ikke skal leves i et hamsterhjul, som du ikke kan springe af.

Billedmateriale er illustrations-foto – Copyright