Skrevet af: A.H. – 2024/10

SOLGUDENS REJSE OVER HIMLEN

Lad os ærbødigst bøje hovedet i sandstøvet, når den varme ørkenvind rammer vores ansigt, og tænke over den tidslomme, vores rejse skal begynde i. En kulturfascination, der rykker ved vores nutidige menneskesind og fører os tilbage til mange forskellige forstående og uforstående kulturer, der har betrådt vores jord på samme måde, som vi gør i dag.

Vi har som mennesker udviklet os igennem tusinde af år. Alligevel har vi svært ved at forstå den historiske tidslomme, som vi kunne opleve på Moesgaard Museum, udstillingen om

”Egypternes enestående verden”, hvor vi gennem fantastiske billeder, indskrifter og templer får et unikt indblik i, hvordan livet udfoldede sig i den frodige Nildal.

Vi bøjer hovedet i sandstøvet

Moesgaard Museum har haft evnen til at skabe en betagende udstilling, der rykker ved ens selvforståelse, at vi mennesker på intet tidspunkt i vores forløsning af det menneskelige, forstår den udvikling, som vi har været en del af. I vores indre menneskesind er vi nødt til at erkende, at vi ikke hele tiden kun kan leve i nutiden.

Selvom verden på det tidspunkt var en lille størrelse, var der alligevel spidse vinkler og elementer fra den skandinaviske bronzealder, som oprindelig stammer fra riget i Nildalen.

Når vi tillader os at bøje hovedet i sandstøvet, er det i beundring over den egyptiske verden stadig i dag er forbundet med en fascinationskraft uden sidestykke. Udstillingen indeholder en svunden kultur, der ved første øjekast virker næsten urovækkende fremmed og fantastisk. Når vi kommer tættere på de udstillede elementer, kan vi fornemme noget fælles og almenmenneskeligt.

Verdens navle

Store teknologiske, kulturelle, politiske, matematiske og religiøse innovationer gjorde Egypten til et af de mest magtfulde og rigeste lande i verdenshistorien. Fra omkring 3000 år f.Kr., var landet centrum for en af verdens ældste og mest indflydelsesrige civilisationer. De egyptiske faraoer regerede landet i over 2.000 år. Det fortælles, at ifølge den old-egyptiske mytologi havde guderne hud af guld og hår af halvædelstenen lapis lazuli.

Solgudens rejse over himlen

Vi skal ned i en livsverden, der koger og følger solens rejse over himlen. Egypterne forstillede sig, at solen hver morgen blev født i øst, hvorefter den gradvis blev ældet og svækket under sin færd over himlen. Om natten rejste solen gennem en underverden befolket af guder og forfædre, men også af kaotiske væsener, der forsøgte at standse solen og ødelægge de levendes verden. Det var gudernes, kongens og forfædrenes opgave at bekæmpe de farlige væsner og bane vejen for solen. I datidens underverden gik tiden baglæns, så solen foryngedes undervejs på sin rejse, hvorefter den gik fra at være en død olding til et nyfødt barn, der med ny livskraft atter kom til syne i solopgangen.

Faraoer – elite og bønder

Det siger sig selv, at det har været en enestående og spændende udstillingsoplevelse, at bevæge sig igennem datidens egyptiske verden, hvor de arkæologiske spor har givet os et unikt billede af livet i den frodige Nildal. Der dannedes det økonomiske grundlag for en storslået kultur, hvor datidens faraoer blev anset for at være guder og var selve bindeleddet mellem menneskerne og guder i den old-egyptiske mytologi.

Faraoernes opgave var at sørge for, at guderne var i stand til at opretholde naturens mange kredsløb og på den måde sikre verdens orden. Det gjorde de ved at opfører templer og pyramider som gravanlæg, der skulle bruges til at skabe forbindelse til de livgivende guder.

Da faraoerne ikke selv kunne træde frem foran alle guderne i samtlige af rigets offerhaller, blev de fleste daglige ritualer udført af præster, sammen med lokale embedsfolk, arkitekter og officerer, der alle kunne skrive og læse – altså samfundets elite.

Jeg har af et godt hjerte prøvet at åbne nogle døre, men alligevel må jeg erkende, at jeg med dette lille kulturhistoriske indslag om Faraoernes rige ved Nilens bredder – på ingen måde kan retfærdiggøre det unikke billede, der danner grundlag for en storslået kultur igennem flere tusinde år før vores tidsregning.

” Egypten Besat af livet” har sin egen forrygende Verden i billeder og kan sikkert købes på Moesgaard Museum – udgivet af Jysk Arkæologisk Selskab.

Billederne er illustrations – foto – fra udstillingen – Copyright