Skrevet af: A.H. – 2025/3
TÆNK MED HJERTET!
Kære læsere. Lad os prøve at komme rigtig ind i det tænkende hjørne og arbejde lidt med fantasien og forestille os, at du har pumpet rundt på din cykel hele dagen. Den sidste slutspurt sætter du ind ved aftenstide på vejen hjem, men, men dagens aktivitet har været lige i overkanten af din kapacitet. Dit hjerte begynder at banke helt vildt, og åndenøden sætter hurtigt ind.
Lad os lige stoppe her og skrue tankerne og fantasien tilbage til virkeligheden. Selvfølgelig starter jeg artiklen, før du begynder at bevæge dig på kanten af det tunge mørke, der vil vælte ind over dig, ved at nævne, at dit hjerte, som er på størrelse med en knytnæve, er en sej nyser.
Hjertet en stabil trykpumpe
Dit hjerte er opbygget af muskelvæv. Det er en meget udholdende trykpumpe, som konstant forsyner vores organer med blod og derigennem giver kroppen ilt og næring. Dit hjerte er på størrelse med en knytnæve og er opdelt i to halvdele. Hjertets sammentrækninger styres af en lille ”dirigent”, en lille celleklump, som er placeret i højre forkammer og udsender regelmæssige impulser via et særligt ledningssystem – det er den ”dirigent” der styrer vores hjerterytme. En sej lille celleklump, som ikke bare stopper – derfor er der ekstra god grund til at passe på sig selv og sit hjerte.
Hjertet på overarbejde
Dramaet under store begivenheder kan muligvis være så nervepirrende, at dine store følelser tager overhånd og belaster hjertet så meget, at der opstår en stressbelastning. Stress medfører, at kroppen aktiverer det fysiologiske stressrespons, der frigiver stresshormoner som adrenalin og kortisol og så stiger dit blodtryk, hvilket belaster hjertet, fortæller Hanne Christensen, der er klinisk professor på Institut for klinisk medicin ved Københavns Universitet – Samtidig forestiller hun sig, en lille fordom, at når man f.eks. ser fodbold, så indtager man alkohol og spiser fed føde som pølser, ryger sikkert nogle cigaretter, hvilket belaster kroppen yderligere. Lagt sammen med stress kunne det godt være en god forklaring på større risiko for et hjerteanfald.
Knuste hjerter kan ændre form
Skuffet hjerte, knust hjerte – men vi kender alle til ugengældt eller skuffet kærlighed. Det er sikkert en oplevelse vi alle har været igennem på godt og ondt. De følelser vi oplevede, vil vi meget tit beskrive med udgangspunkt i hjertet, og hold nu fast. Hvis vi går tilbage i hjertets kulturhistorie, er der rent videnskabeligt ikke tom snak, når vi siger, at vores hjerte er blevet knust, for der findes faktisk en tilstand, hvor hjertets muskulatur rent fysisk bliver forandret på grund af store følelsesmæssige pres. Tilstanden er blevet kaldt Takutsubos hjertesvigt. Det er en lægelig betegnelse for akut hjertesvigt, hvor hjertet ændrer form, og dets vægge bliver tyndere. For eksempel kan hjertet form blive mere aflang eller rund.
Myten lever
Det fortælles, at hvis du bliver ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt, og at det skulle kunne redde dit liv. Men det har bestemt ikke sin rigtighed. Det kan faktisk forværre din situation. Og selvom hele forklaringer kunne lyde logisk, findes der ikke nogen form for dokumentation, at en person, der rammes af hjerteanfald, vil være i stand til at opretholde en kredsløbsfunktion ved at hoste kraftigt og derefter selv køre til hospitalet.
Forklaringen om ”hoste-genoplivning” indeholder misvisende informationer. Effekten, som er beskrevet, er udokumenteret og må anses for at være mere end tvivlsomme. Hosten kan hverken forhindre eller behandle et hjerteanfald (blodprop). Det gør sig ligeledes gældende for hjertestop udenfor hospitalet. Et hjerteanfald kræver hurtigst mulig behandling.
Tænke med hjertet og ikke mindst på hjertet!
Dit hjerte er et fantastisk organ, som slår 100.000 gange i løbet af en dag og i en gennemsnitlig levetid vil dit hjerte slå mere end tre milliarder gange. Som om det ikke er fascinerende nok i sig selv, så pumper det voksne hjerte ca. 5 liter blod i minuttet – det svarer til ca. 7-8.000 liter blod i døgnet. Det tager ikke mere end 20 sekunder at cirkulere gennem hele kredsløbet – Det er helt vildt, at et hjerte, som ikke er større end din knytnæve, har den kraft og energi, at holde din krop velforsynet med ilt og næring igennem et helt liv.
Billederne er illustrations – foto – Copyright