Skrevet af: Bertha Grønning. – 2025/2

VIL NATUREN SEJRE?

Alarmen lyder. Det er på tide at handle. Vi har i alt for mange år glemt at pleje vores naturområder. Den største årsag til at vi i dag har både klima- og biodiversitetskrise er, at vi grådige mennesker har brugt naturen på en måde, der ødelægger og forringer den.  Naturen har det rigtig hårdt.  Også i Danmark.

Knap 2000 arter af dyr og planter er i fare for at forsvinde fra den danske natur, fordi deres levesteder er forringet eller helt forsvundet. Mange forskellige arter af dyr og planter er allerede forsvundet på grund af forurening og intensiv skovdrift. Men nu lysner det. Måske.

Flueblomsten er tilbage

Den vilde orkidé, Flueblomst, vokser i Allindelille Fredskov, der ligger nær Ringsted. For 15 år siden var der under 10 eksemplarer tilbage, som alle voksede på et enkelt område. I dag vokser den fem forskellige steder i skoven, og nu blomstrer der flere hundrede eksemplarer. Fremgangen skyldes intensiv naturpleje med høslæt. Det betyder, at man slår vegetationen på gammeldags manér med en le for at skabe mere lys og plads til planter som flueblomst.

I de senere år er der desuden sat helårsgræssende dyr ud i Allindelille Fredskov. Det betyder, at dyrene nu på naturlig vis skaber samme effekt som høslæt. Dyrene gavner dog endnu mere, fordi de er en naturlig del af økosystemet og bidrager også med tramp, slid og kokasser.

Flueblomsten er en kronjuvel i skoven, for den findes ikke andre steder i Danmark.

 Efter 65 år er mellemflagspætten tilbage.

I 1800-tallet var mellemflagspætten ynglefugl over det meste af Danmark, men de seneste 65 år har vi intet set til den, men nu er den tilbage igen. Den har fra Tyskland bredt sig til Sønderjylland og den yngler nu i Draved Skov, der er en af Danmarks største urørte skove og en del af en kommende naturnationalpark. Med sin tilstedeværelse giver mellemflagspætten sit blå stempel til en naturskov af største kvalitet og naturrigdom. Draved skov rummer 100 år gamle partier af urørt skov, og hvor skovdriften helt ophørte i 2000. Skoven har huset det første ynglepar af mellemflagspætten i 65 år. Det er glædeligt i sig selv, men det er også et tegn på, at der i Draved skov er nogle helt særlige og gunstige livsbetingelser, der kan fungere som udstillingsvindue for andre skove, som skal lægges urørte de kommende år.

Grøfter og dræn i skoven er sløjfet, så der er opstået mange flere våde partier, hvor træerne gradvist går ud. En frodig underskov og stammer af dødt ved, giver et rigt liv af insekter til gavn for spætter og mange andre fuglearter.

Der er registreret mere end 1000 arter af insekter og edderkopper i Draved Skov, der er kendt for sine mange spætter. Og nu kan Draved Skov mønstre hele fem spættearter, nemlig grønspætte, sortspætte, stor flagspætte, lille flagspætte og mellemflagspætte.

Den er senere observeret i andre sønderjyske skove med ældgamle egetræer og fugtige partier af naturskov. Det har derfor ligget i luften, at det kun var et spørgsmål om tid, før mellemflagspætten på ny kunne erklæres som dansk ynglefugl.

I de kommende år bliver Draved Skov en naturnationalpark, hvor træerne får lov til at blive store og gamle. De græsædende dyr vil gøre skoven mere lys og åben, og det vil gøre betingelserne for spætterne endnu bedre.

Det er præcis mere af den slags skov, vi har brug for i Danmark. Og den type natur vil også gavne mange andre truede dyr og planter.

Naturen i fremtiden

Hvis planen holder, ser fremtiden lovende ud.  15-20 pct. af den danske landbrugsjord skal tages ud af produktionen og omlagt til skov og natur, som vil være afgørende for, at vi igen kan få levende fjorde. Vi får genskabt vores ådale, som de var engang, og der skal plantes 250.000 hektar ny skov, hvoraf 100.000 skal være urørt skov til gavn for vores truede arter.

Billederne er illustrations – foto- Copyright