Skrevet af: A.H. – 2024/3
DEJLIGE DANMARK AGGERSUNDBROEN
Med en kyststrækning på 8.750 km. – indtager Danmark en flot 17. plads i hele verden over lande med længst kystlinje. På grund af vores lille lands særlige geografi har det været nødvendigt at krydse en af kongerigets mange forskellige broer for at komme fra den ene egn til den anden.
Mine tanker falder ikke over vores broer Storebælt eller Øresund, som er et imponerende stykke ingeniørkunst, som sammenfatter og indfanger øjeblikke. Et kunstværk, der forbinder dele af Danmark i samspil mellem vand og land.
Kære læsere. Vi skal tilbage til broerne i 1930, hvor bindeleddet mellem mennesker og kultur fik en ny betydning. Med vores mange sunde, bælter og fjorde, fik broerne for alvor betydning for udveksling og bevægelse i samhandel og fremgang egnene imellem.
Afstemt efter omgivelserne
Det, der glæder mit hjerte, når jeg ruller rundt i det Nordjyske, er turen over Aggersundbroen, som ligger mellem Løgstør og Aggersund.
En smuk buebro, som består af to ret store buefag. Med en dobbelt broklap i midten, der kan åbnes af brovagten, når der kommer skibe på vej til eller fra Aalborg.
Broen, som har en smuk arkitektonisk udstråling, er placeret på det helt rigtige sted i landskabet, så man fornemmer, at broen er bygget og afstemt efter sine omgivelser.
Skynd dig langsomt – Nye broen
Men lad mig lige rulle det historiske ud: – Det fortælles, at det var borgerne i Løgstør, der i 1920erne fik sat gang i planerne om en bro over Aggersund. Men uenighed om linjeføringen og manglende finansiering fik planerne til at gå i stå. Der kom først gang i planerne, da trafikministeren kom på besøg i 1936. To år senere blev et oplæg til den nuværende bro godkendt, og byggeriet kunne gå i gang.
Placeringen af broen ved Aggersund gjorde i øvrigt, at både Aalborg, Hjørring og Thisted Amter stillede penge til rådighed for byggeriet af broen. Når du ruller over broen, kan du på den store tværbjælke under selve brobuen læse: ”Bygget 1942 af Aalborg, Hjørring og Thisted Amter”
Jeg ønsker dig en rigtig god tur og lige et godt råd: ”Skynd dig langsomt”. Nyd broen og ikke mindst omgivelserne.
Billederne er illustrationsfoto – copyright