Skrevet af B.G. – 2023/9

EN KÆP I ØRET!

Lige så meget, som de fleste mennesker holder af den lille, flittige honningbi, lige så meget hader de fleste den aggressive hveps. De har alle sort – gule aftegninger, og er lette at kende.  De bliver normalt 10 -14 mm lange.

Allerede i april/maj er de første hvepse på banen. Da bliver larverne udklækket i de små hvepseboer. Et hvepsebo indeholder dronning, hanner og arbejdere. Mellem 500 og 1000 individer.  Den gamle dronning har overvintret. En hveps er her i landet således kun etårig, men alligevel meget generende for vi mennesker.

Hvepsene er stangstive

Hvepsene generer os hele sommeren, når vi vil hygge os i haven og på terrassen. De elsker kød, fisk og søde sager. Sidst på sommeren bliver de særlig aggressive. Dronningen har smidt dem ud af boet, og de er således arbejdsløse. Og fulde. Al den frugt, der ligger på jorden, ligger og gærer og danner dermed alkohol. Ligeledes med bær, der ikke er blevet plukket. Det betyder, at hvepsene i sensommeren er stangstive, og dermed også aggressive. De er virkelig berusede og ubehagelige. Det er ikke bare en skrøne.  Men lad være med at slå efter dem. Bevægelser gør det værre.

Er hvepse nyttedyr?

Men gør hvepse da slet ingen nytte? Jo en smule. De er med til at bestøve blomster og planter. Og hvepselarverne er føde for grævlingen og hvepsemågen. Hvepsemågens unger lever udelukkende af hvepselarver. Det er en misforstået naturromantisk tilgang til verden at tænke, at alle arter har en opgave, der tjener et større formål end den selv. Hvepsen har et mål: at bringe sine gener videre til næste generation. Og alle kneb gælder.

 Hvert år er der mellem 1 – 3 danskere, der dør af hvepsestik

Et hvepsestik er smertefuldt. Det gør ondt. Meget ondt. Det er en lille smule gift, der sprøjtes ind, og en hveps kan stikke flere gange i modsætning til en bi.  Det er for de fleste mennesker ikke farligt. Ganske få er allergiske. Men da kan det også være livstruende. Hvert år er der mellem 1 og 3 danskere, der dør af hvepsestik. Og dermed er hvepsen Danmarks farligste dyr. Langt farligere end hugormen, som de fleste ellers er mest bange for.

Lever kun en sæson

Når kulden sætter ind og den første frost indfinder sig, går alle hvepsene til grunde undtagen dronningen.  Hvepsene lever kun en enkelt sæson og dør i løbet af efteråret og vinteren. Det er kun de nye befrugtede dronninger, der overlever. De finder et lunt sted at opholde sig vinteren over, inden de er klar til at starte deres eget hvepsebo, når vejret bliver mildt igen.

Hvepsen er et farligt dyr. Men i det daglige må vi ikke glemme også at glæde os over dem, når vi ser dem i vores haver. For selv om de kan stikke, er de jo også rigtig flotte at se på

Billederne er illustrations-foto /copyright