Skrevet af K.R.: December 2022

MANDEJAGT OG ARRANGERET ÆGTESKAB

Mormor på mandejagt 

En provokerende titel på et Tv-program om en kvindegruppe på + 60, der normalt ikke får megen fokus på deres ønsker om en ny partner i livet. I den yngre generations tanker placeret som bedstemødre uden behov for kærlighed, følelser og intimitet med det modsatte køn. Men vi glemmer at disse behov ikke har nogen alder. 

Fire modige kvinder omkring de 70 fortæller, at nu VIL de altså have en MAND.

Og går i gang med at søge på nogle datingsider, nogle gange med hjælp fra en voksen datter, søn eller en veninde.

Indimellem har kvinderne møder med hinanden for at udveksle erfaringer. Og det er faktisk ret sjovt og spændende at høre om. Det er helt rørende at se, hvordan de ved den første date bliver helt euforiske og oppe at køre over, at nogen har kontaktet dem på deres dating side. Og før første møde går de i gang med at prøve forskelligt tøj, duer den kjole eller det sjal, lige så usikre og kritiske over for dem selv, som en ung kvinde

Ud af komfortzonen

Så ser vi nogle af de modige kvinders første møde med en mand. Det er naturligvis en stor udfordring at stå og vente på en person, man kender meget lidt til. Så nervøsiteten er helt naturlig. Nogle af kvinderne stråler, efter de har mødt den første date, andre er selvfølgelig ikke lige så heldige. Men håbet er stort i begyndelsen af jagten. Så kommer testen!

Kærligheds-kemien 

Så kommer det svære efter at have datet èn eller flere gange. At få følelserne med.

Er det bare en drøm, en hallucination af en vidunderlig ungdomsfølelse eller oplevelse, vi leder efter. Eller er det her vi skal være voksne og se nye mulighederne i øjnene, nemlig at det måske ikke er prinsen på den hvide hest, der ‘redder’ dig. Men et helt almindeligt menneske, med sine særheder og vaner. Og var det lige det, vi havde drømt om? Stemmer kemien til det svære: intimitet.

Temaet er spændende, men udsendelsen er noget glorificeret og overtrukket med chokolade. Vi ser kun en brøkdel af de oplevelser, der indgår i det at søge kærligheden via dating. Vi ser ikke det udskilningsforløb, der som regel foregår i valget af en potentiel partner, de kompromisser, der er nødvendige, hvis det overhovedet skal lykkes.

Så udsendelsen er klippet godt til og noget overfladisk i forhold til virkeligheden.

Man kan ikke tvinge kærligheden frem

Der har kørt en anden udsendelse på TV, som også vidner om det store behov for at finde en partner nemlig: Gift ved første blik

Det er så lidt yngre mennesker, der indlader sig på det eksperiment at gifte sig med en ukendt partner, udvalgt af terapeuter. Og eftersom udsendelserne har kørt nogle år, er konceptet afprøvet. Jeg har dog ikke set udsendelserne før, da jeg syntes det var et lidt fjollet koncept, udviklet i USA.  Men det er alligevel lærerigt at opleve alle de frustrationer og dermed den udvikling parrene oplever undervejs i de 5 uger de er gift. I konceptet ligger der nemlig også muligheden for parterapi af de 3 terapeuter, som har sammensat de forskellige par ud fra deres bedste evner. Og det betyder at nogle af personerne får øje på deres egne nok lidt fastlåste opfattelser af deres levemåde og behov.

Livspartner

Begge udsendelser fortæller om vanskelighederne ved at være alene og også ved at finde en ny partner og at være sammen med denne.  Der var således kun nogle af parrene i gift ved første blik, der havde haft sex med hinanden! Og alle par ønskede at blive skilt efter de 5 uger. Undervejs var der mange, der ønskede at tanke op i deres egne hjem ind imellem. Så det er ikke en hel let opgave at finde en ny ven eller livspartner.

En dyr udsendelse – deltagerne skal levere noget

Hvem ville ikke deltage gratis i en mulighed for at ”kloge” terapeuter finder en kæreste til en, sender en på betalt valgfri ferierejse, samtidig med at man får andre behagelige goder?

Så her skal deltagerne gejles op, levere på følelser og mangel på samme. Tage os med i ægtesengen – dog uden at der sker meget andet end at de sover der. Være romantiske på rejsen og se lidt turistattraktioner. Så udsendelsen er et udstyrsstykke.

Udvikling og selvforståelse

Alligevel fornemmer jeg, at der sker en udvikling i deltagernes selvforståelse, hvem de er og hvad de ønsker sig, uanset om det er dating eller eksperimentet med ”gift ved første blik”. Og der er også noget at lære for seerne, hvis de er interesseret i emnet. Generelt er det bedre at møde nye mennesker end at sidde fast i sine længsler.

Så på trods af vanskeligheder – kom i gang og lær dig selv bedre at kende.