Skrevet af: A.H – 2024/1

UNDGÅ STRESS I 2024

Slå hjernen fra: Snup nogle timers fri tænkning. Prøv ”Fafla” keramikværksted i Køge, eller i din egen by.

I din fortravlede hverdag har du sikkert oplevet mange forskellige irritationsmønstre – det er ikke altid, at vi mennesker har den bedste indflydelse på hinanden – din dag kan være spækket med for stor tæthed i det medmenneskelige klædeskab. Du har en oplevelse af, at du ikke kan tænke frit  du mangler plads.

Allerede her begynder du at døje med et forhøjet niveau af stresssymptomer af den ene eller anden art. Hjertet pumper mængder af blod til dine muskler, din puls stiger og lungerne gearer op for at få tilstrækkelig med oxygen til hjernen. Stress er kort fortalt din krops reaktion på den ubalance, din krop befinder sig i. Undersøgelser har vist, at hjernen slår fra og lad den går i hvile stilling ved arbejde med, keramik, male, tegne eller lytte til musik.

 Tag din stress alvorligt!

Tager du ikke dine stresssymptomer alvorligt, og har du svært ved at accepterer at det lige netop er dig, der skal begynde at tænke over den situation, du er havnet i, skal du til at accepterer nogle helt nye tiltag og begrænsninger, som skal ind i dit liv. Får du ikke det gjort, vil du få det meget svært med at komme ud af din stresstilstand igen og måske ende som et kronisk tilfælde, som kan være stærkt invaliderende.  Det kan nedsætte din arbejdsevne og livskvalitet. Helt eller delvist.

Kreativitet stimulerer hjerterytmen og hjernen

Undersøgelserne har vist, at stimulerende musik øger hjerterytmen, mens rolig musik sænker den.  Konkluderingen er, at musikken kan bidrage til at reducere stress, beskytte mod sygdom og håndtere smerte. Musikken sætter gang i processer i hjernebarken, som på skift regulerer puls, blodtryk, kropstemperatur og muskelspændinger. Musik giver os en belønning med øget velvære. De kemiske reaktioner i kroppen, som fremkalder følelser af glæde, står i sammenhæng med, hvordan vi forholder os til hinanden.

Lidt teknisk – men hjernen frigiver dopamin, når du er kreativ

Der er også undersøgelser, der viser, at arbejde med keramik, tegning og maling stimulerer de samme belønningssystemer som andre forstærkende stimulatorer. Flere af undersøgelserne viser, at belønningshormonet dopamin frigøres, når man bruger tænkende friværdi mellem ørerne.

Sociale forhold spiller en vigtig rolle for vores sundhed. Synkroniserede aktiviteter, som musik og dans, bidrager til følelser af sammenhold og social tilknytning.

Det er først og fremmest hormonet Oxytocin, forskerne tror, ligger bag de sociale effekter af musik. Oxytocin bliver ofte kaldt ”kærlighedshormonet” for sin vigtige evne i dannelsen af sociale bånd.

Så undgå stress brug friværdien mellem ørerne

Varigheden af ens stresstilstand er også afhængig af ens omgivelser. Ikke kun familie og børn men også ens arbejdsplads og nærmeste venner har stor indflydelse på, hvor hurtig og nemt man kommer over et stresskollaps. Som stressramt er man afhængig af omgivelsernes opbakning, fleksibilitet og ikke mindst forståelse.

At være invalideret af stress sætter pres på hele ens familie – både økonomisk og i relationerne til omgivelserne. Der kan pludselig opstå økonomiske vanskeligheder i familien, flytning eller sidst men ikke mindst skilsmisse som følge af ens kollaps

Billederne er illustrations – foto – nogle fra Mikroværkstedet ”Fafla” i Køge/ Jeg siger tak for en hyggelig eftermiddag /copyright