Skrevet af: B.G. – 2024/5

NÅR DU LØBER – TAGER DU TID  NÅR DU GÅR – FÅR DU TID

Gåture eller små løbeture gør dig slank og stærk. Det styrker din kondition, dit humør og din udholdenhed.

Det er såre simpelt at bevæge. Sæt den ene fod foran den anden. Gentag. Skridt for skridt vil tankerne falde på plads og sindet føles lettere. Gang er en sund måde at være aktiv på. Når du går, styrker du både din krop og dit sind.  I modsætning til løb, som kan belaste dele af kroppen, har gang kun positive sider.

Gang er en genial træningsform

Motion er godt for både krop og sjæl, og det mærkes tydeligt, hvordan humøret stiger, når vi snører skoene og kommer ud i den friske luft. Du behøver ikke at kaste dig ud i sprint eller løfte tunge vægte for at høste alle de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med blot at røre sig.

Gåture gør dig slank og stærk. Det styrker din kondition, dit humør og din udholdenhed. Og den regulerer din appetit, kolesterolniveauet og dit blodtryk og forebygger hjertekarsygdomme.  Gang er en genial træningsform, og den har også en effekt på din mentale sundhed. Den har f.eks. en gavnlig effekt på stress, angst og depression.

Vi er skabt til at gå en tur

Stort set ALLE kan gå tur og det kræver ikke de store forberedelser. Det eneste, du skal tænke på at anskaffe, er et par gode og behagelige sko og en drikkedunk. Om du har det perfekte tøj, er ikke så vigtigt.

Forskere mener, at grunden til at det er blevet så populær at vandre, skyldes pausen og formålsløsheden, som et modspil til den teknologiske verden, hvor vi hele tiden skal være på. Nogen tager f.eks. ikke telefonen med.

Vi er skabt til at gå. Når vi går i en gruppe, bliver der ofte snakket en hel del i starten, men efterhånden aftager snakken og man får ro til at tænke tanker. Mange foretrækker også at gå alene. Filosoffen Søren Kierkegaard sagde: ”Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den. Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.” Nyere videnskab er enig med Søren Kierkegaard. Når man f.eks. løber, TAGER man tid. Når man går, FÅR man tid.

Styrker knogler, sener og muskler

Du kan vælge at finde en ny og spændende rute hver dag. Så får du oplevet lidt mere. Du kan også vælge at gå den samme rute hver dag. Det er der faktisk en masse meditative fordele ved. Men det vigtigste er, at du kommer ud at gå. Er du 40+, er det især vigtigt, at du får rørt dig. Som 40+ skal du vide, at en daglig gåtur styrker både dine knogler, dine sener og dine muskler, uden at de samtidigt bliver overbelastet. Og de har brug for begge dele, da du jo taber muskelmasse og knoglestyrke med alderen.

 Motion giver god nattesøvn

En god gåtur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, giver dig en god nattesøvn. Er du træt i hovedet efter en lang dag med stillesiddende arbejde, er det sundt at flytte fokus fra hjernen til kroppen. På den måde vil du opleve, at du ikke kun er mental træt men også fysisk. Og du vil sove bedre. En god nattesøvn er vigtig for at du kan fungere. Hvis du ikke sover godt om natten, så kan det få konsekvenser i hverdagen. Du kan både have svært ved at koncentrere dig og tænke klart, men søvnmangel kan faktisk også påvirke dit helbred, da immunforsvaret nedbrydes ved for lidt søvn. Der er derfor alle mulige grunde til at arbejde på at få en god nattesøvn.

Op af sofaen

Bliv ikke vintertræt. En halv times daglig sollys i ansigtet er nok til at dække dit D-vitaminbehov i sommerhalvåret. I vinterhalvåret er der færre soltimer i Danmark. Da solen er vores primære kilde til D-vitaminer, betyder det, at mange danskere ikke får tilstrækkelig med D-vitamin i vintermånederne. Derfor kan det være en god idé at komme ud i solen så meget som muligt. Så kære venner. Op af sofaen og få snøret skoene. God tur.

Billeder fra en lørdag i april måned. Travetur fra Oksbøl kirke ved Nordborg, traveturen er arrangeret af vandreforeningen Fodslaw – Sønderborg / Copyright