Skrevet af: A.H. – 2024/7

BONJOUR MONSIEUR “ROLLON”

Et pift fra fortiden!  Fri os for de vilde vikinger

Ja kære læsere vi skal ikke ud i nogen rejsebeskrivelse – vi skal på en lille historisk oplevelses rejse sammen med vikingerne i Nordmandiet. Vi skal tilbage i historien og når jeg nævner året 911, er der sikkert mange der begynder at banke hovedet ind i en tilfældig væg. Men lad os smile sammen og holde på hat og briller, vi skal ind i en historie der bevæger sig begge veje – både i fortiden og i nutiden.

Normannernes Jarl

Og vi gør det med Eu3275 – 911 – fra Kastrup lufthavn til Paris og derefter hedder det Caen – hovedstaden i det sydvestlige Normandiet – en by som er rig på historie og sin smukke natur, Normandiet er vestens ubestridte historiske skatte kammer.

En af vores destinationer er juvelen Mont-Saint-Michel, et drømmesyn som toner frem mellem havet og himlen. Det er i den egn hvor landsbyerne fremtræder med brolagte stræder, gotiske kirker, og hvor maleren Monet slog sig ned, malede sine berømte åkandemotiver og den danske vikingehøvding ”Rollo” overtog et større landområde og blev udnævnt til ”Normannernes Jarl”.

Bonjour ”Rollon”

Vi skal sige farvel til den danske Rollo og sige Bonjour ”Rollon”. Det fortælles, at hans hær hærgede og generede den franske Karl den Enfoldige så groft, at han afstod området omkring Seinens udmunding (det senere Normandiet).

”Denne overenskomst havde frankerne bedt om, da de ikke længere med deres sværd kunne modstå danernes økser”.  Der var 3 vigtige punkter i overenskomsten, som skulle overholdes, at Monsieur ”Rollon” skulle acceptere at blive døbt, aflægge troskabsed og beskytte kongeriget mod angreb, specielt fra sine egne landsmænd, danskerne.

Rollo blev den første hertug af Normandiet i Frankrig.

Jarlen af Normandiet ”Rollo” overholdt stort set traktaten. Han genskabte freden og sikkerheden i Normandiet. Med støtte fra ærkebispen i Rouen fik han reetableret kirke og klosterliv. Munkene turde vende tilbage til deres relikvier.

Langsomt begyndte det franske sprog at udkonkurrere det dansk sprog og i 920èrne blev Rollos hær hjemsendt, og Normannerne begyndte at erhverve frankiske soldater. Rollos successorer udvidede hertugdømmet til den dobbelte størrelse, og Normannerne blev en betydelig magtfaktor.

Kære læsere. Selvom vi i året 911  har sat nogle rigtige store fingeraftryk i Nordmandiet, skal du ikke tro – at du kun kan klare dig med det danske i området 😊 – men ingen grund til panik. Det smukke historiske Normandiet vinker til dig – og du får alt den hjælp du kunne ønske dig fra en opmærksom og venlig lokalbefolkning.

Billederne er illustrations – foto – Copyright