Skrevet af: A.H. – 2024/1
ER DIN HJERNE I FORM
Det umulige er sket. Din hjerne begynder langsomt at koge over – det er måske den oplevelse, der farver din hverdag mere og mere, men hvordan kan det være anderledes? Du er omgivet af skærme i alle mulige størrelser. Skærme, der pumper gentagende nyheder ud hele dagen. Du opnår ikke nogen form for fordybelse eller mellemnuancer i din hverdag. Med andre ord: du har trange kår mellem ørerne i en moderne presset tidsperiode.
Retter op på din mentale form
Men der er ingen grund til at fortvivle. Heldigvis findes der en simpel kur mod begyndende stress, jag og flygtighed. Den hedder skønlitteratur. For når du læser en bog, giver du ikke bare dig selv en god oplevelse. Du gør noget godt for både din fysiske og mentale sundhed. Du vil opleve, at når du læser skønlitteratur, kommer du langsomt ned i tempo. Og det er ikke bare en fornemmelse. Undersøgelser har vist, at læsning er en af de mest stressreducerende aktiviteter. Man mener, at med et hvis antal minutters daglig læsning, kan stress reduceres med 68%.
Det er læsningens positive effekt, der retter op på din mentale form. Kodeordet er fordybelse. At du har evnen til at genkende og forstå andres følelser samt udvikle dit perspektiv på verden omkring dig. Det, du også vil opleve, når du læser god skønlitteratur er, at du bevæger dig ind i hovedet på de mange forskellige karakterer. Du udvikler din evne til at sætte dig ind i andre menneskers sted og ser via dem verden på en ny måde. Undersøgelser viser, at vi bliver bedre til at aflæse andre menneskers følelser og forstå mennesker, der ikke minder om os selv.
Din hjerne bliver super aktiv
Det kan godt være, at det er mange år siden, at du har læst eller lånt bøger på biblioteket. Snak med gode venner om de kan anbefale en god begyndelsesbog. Du skal ikke blive forskrækket over, at bogen måske er på 300 sider – start langsomt med et kapitel ad gangen. Læser du regelmæssigt, vil din hjerne uden tvivl blive stærkere og stimuleret. Det kan du let gøre, selv om du har en travl hverdag. På den måde holder du din hjerne superaktiv.
Med tiden vil du mærke bøgernes mange ord forvandle sig til billeder, som styrker dig i din kreativitet, udvider dit ordforråd. Opfattelsen og forståelsen vil udvikle sig, og du vil opleve større viden og din hukommelse vil blive bedre.
Bogen giver ingen forstyrrelser
Skærmen i de mange forskellige størrelser er jo den nyeste teknologi, men for at den skal virke kræver den strøm og en wi-fi forbindelse. Det er så nemt som det lyder. Du kan hente det, du skal bruge, på nettet og læse det på din smartphone, tablet eller computer – men vi vil alle sammen komme til den erkendelse, at nogle skærme egner sig bedre til at blive læst på end andre. Skærmen gør vores læsning anonym. Bogen giver os en læseoplevelse og muligheden for fordybelse i læsningen – her blive vi ikke forstyrret af lyde, notifikationer eller blive lokket væk fra teksten af reklamer eller andre sociale medier.
Fri adgang til viden og oplysning
Lad mig slutte af med lidt bibliotekshistorie. I løbet af 1800-tallet begyndte udviklingen af folkebiblioteket fra læseforeninger til den institution, vi kender i dag. Fra 1964 blev samtlige kommuner forpligtet til selv – eller i samarbejde med andre kommuner, at drive et folkebibliotek.
Bibliotekerne drives ud fra den idé, at borgerne skal tilbydes fri adgang til viden og oplysninger. Da der i dag findes mange forskellige kilder til viden, stilles der mange krav til hvilket materiale, bibliotekerne skal stille til rådighed. De skal både have bøger, tidsskrifter, lydbøger og musik – cd’er og skal give borgerne mulighed for at kunne benytte multimedier og internet.
Det er som hovedregel gratis for borgerne at låne materiale på bibliotekerne. I særlige tilfælde kan der opkræves betaling for adgang til elektroniske videns baser og for serviceydelser af mere vidtrækkende karakter.
Billederne er illustrations foto – Copyright