Skrevet af: B.G. – 2024/6

KLOG SOM EN UGLE!

Men er en ugle nu også så klog? Nej, det er en myte, der er opstået i forbindelse med den græske mytologi. Gennem tiderne har den været symbol for klogskab. Dette har haft sin baggrund i, at Kirkeuglen var Athenes hellige fugl i den græske mytologi. Athene var klogskabens gudinde.

Men lad os forsvinde lidt fra virkeligheden og flyve lidt rundt i den magiske fantasiverden. Måske sammen med Athenes hellige Kirkeugle, eller en af de almindelige ugler, som blev brugt som postleverandører i det magiske samfund. Det fortælles, at de fleste, unge som gamle, troldmænd og hekse ejer alle ugler. Det var den bedste måde at sende breve og pakker på i den magiske verden.

I Hogsmeade findes der et posthus, hvor de omkring 200 ugler sidder på hylder, opdelt efter farver, alt efter hvor hurtig man ønsker breve eller pakker leveret. Ugler skulle være perfekte til at bringe post ud, fordi de er så kloge og forstår magiker og kan, uden at kende adressen, leverer til den korrekte ejermand.

Det ville være en vild oplevelse at få med ind på sin huskehylde, men det kræver at du finder perron – 9 ¾. Bruger et splitsekund af dit liv, drøner igennem en mur, og finder dit parallelunivers af magi. Her kan du måske forstille dig, at du eksisterer i en anden udgave af dig selv, eller du kan opleve, at der sidder 200 ugler på hylder, opdelt efter farver på det lokale posthus – hvem ved!

Men lad os forlade den magiske tryllepind og fortælle lidt om virkelighedens ugle, som ikke er klogere end andre dyr. Men den er dygtig til det, den skal. Nemlig flyve lydløs gennem natten.

Uglen er også nattesymbol. Den er en af den græske gudinde Nyx’ attributter, og ses som sådan i billedhugger Bertel Thorvaldsens kunstværker, Allegori og Natten.

 Uglens anatomi

Ugler har generelt store fremadrettede øjne og et fantastisk syn. Deres øjne er opbygget anderledes end menneskets. Øjet er mere aflangt og sætter uglen i stand til at se byttet på lang afstand. Hørelsen er også specielt udviklet, så de kan opfange højfrekvente lyde fra f.eks. gnavere. Ugler har ligesom rovfugle lange, spidse, krumme kløer og et kraftigt, krumt næb. Næsten hele kroppen er dækket af fjer, der gør den glat og strømlinet. Fjerene er bløde og det gør uglerne næsten lydløse, når de jager deres bytte. Knoglerne er meget lette og ofte hule, hvilket gør vægten mindre. Samlet set gør det ugler til eminente flyvere.

Uglens store øjne kan ikke drejes så meget som vores kan, men hovedet kan derimod drejes næsten hele vejen rundt, nemlig 270 grader. At den er i stand til det skyldes bl.a., at dens halspulsåre ligger inde midt i uglens hals, hvorimod vores ligger på hver side af halsen.

Størrelse og levesteder

Ugler lever primært af gnavere og spidsmus, men supplerer gerne med mindre fugle, krybdyr, insekter og orme.

Til forskel fra de fleste rovfugle, sluger uglerne byttet helt og gylper klumper af ufordøjet føde op. Disse klumper dannes i uglens kråse. De fleste har sikkert set uglegylp i skovbunden.

Størrelsesmæssigt er der stor forskel på ugle arter. Den mindste i verden, Alfeuglen, er blot 13,5 cm. Den største, Stor hornugle, har et vingefang på 2 meter.

Formering

Allerede i februar kan uglen lægge sine æg. Men oftest først i marts og april Hunnen lægger 3-5 æg, som også hannen ligger på. Til tider. Ungerne klækkes efter cirka 36 dage. De fleste ugler yngler i huller i træer eller i gamle reder fra rov- eller kragefugle. Enkelte ruger på jorden. Uglen hævder territorium og markerer det med sang, f.eks. den velkendte tuden hos natuglen. De yngler parvis, men hanner med to hunner forekommer.

Ulykkesfuglen

Fra gammel tid har uglen vagt menneskets dybeste interesse på grund af sit mærkelige udseende, sit mærkelige væsen og frem for alt sin uhyggelige stemme og hemmelighedsfulde natlige færd.

Hør her, hvad den stakkels fugl er blevet beskyldt for.

Uglen varsler snarlig død for et menneske i det hus, på hvis tag eller skorsten den sidder og tuder. Og hvis den sidder og tuder ind ad et vindue, sidder på flagstangen, tuder tre gange i træk foran et hus, eller hvis den kommer en så nær, at man kan mærke dens vingesus. Sidder den på staldtaget, dør et af dyrene på gården.

Dog kan den også bringe held. Bygger den rede på en kostald loft, betyder det held og lykke, for den våger om natten, kredser omkring lader og udhuse, og ser eller hører den noget usædvanligt, tuder den. Den er som en vagthund. Og vi har stadig det gamle udtryk om noget mystisk: Der er ugler i mosen.

Billederne er illustrations – foto – Copyright