Skrevet af: A.H. – 2024/4

KUNST OG FASCINATION

I TØNDER

Særudstilling Kunstmuseet i Tønder

 Ja, Tønder og omegn har masser af stoppesteder, hvor man kan holde naturlige pauser og lade sig inspirere af omgivelserne. Alene i baghaven til middelalderbyen ligger vores verdensarv ”Vadehavet”.

Eller vi kan stoppe op og nyde fænomenet Sort Sol over Tøndermarsken – men de nydelser må komme i en senere artikel – i denne lidt historiske artikel skal vi bevæge os ind i den græske mytologi – en særudstilling, der kan opleves på Kunstmuset i Tønder.

Derfor bliver vi i middelalderbyen, som har sin egen personlige charme og udtryk. Vores lille opmærksomhed i historien startede for 1000 år siden, hvor byen levede en omskiftelig tilværelse, idet dens tilhørsforhold skiftede mellem danske konger og forskellige hertuger.

Vidå, der ligger ved siden af museet, var engang sejlbar, men i begyndelsen af 1400–tallet skete der en større inddigning af marsken, og på den måde undgik området en del oversvømmelser.

Kunst og museer. Allerede her begynder mange mennesker at blinke mærkeligt med øjnene. Overtænkningen træder til. Mens du tænker, træder du samtidig ind til forskellige kreative præstationer, som kan bestå af mange forskellige facetter. Du får lov til at åbne dine følelser, og du kan bruge din fantasi for fuld udblæsning. Du får lov til at røre ved en verden i forskellige tidslommer – det er den oplevelse, du bliver tilbudt ved at besøge særudstillingen.

Kunstmuseets udstillingslokaler er formet på en helt speciel måde, lidt katedralagtigt, bueformet, højt og stilfuldt og har fundet sit eget lys, hvor malerierne, selvom de er små, kan fremvise sine egne farver i samspil med rummets lyssætning.

Nordeuropæisk kunst fra det 20. og 21. århundrede hører til den faste samling, og her kan nævnes værker af Axel Bentzen, Oluf Rude og Harald Giersing, som kan opleves i skiftende ophængninger.

Men lad os slutte af med museets særudstilling, hvor historien er blevet til gennem den græske mytologi, hvor titanen Atlas bliver dømt til at bære himlen til evig tid. Denne byrde kan minde om at sikre kulturarven. Dog synes tiden i dag at være brudt sammen. Fortiden gentager sig, og den himmel, som Atlas bærer, er ved at blive opløst af karbondioxid.

De tre kunstnere, Rune Bosse, Birke Gorm og Rasmus Myrup, som har påtaget sig opgaven, arbejder på forskellig vis med en anakronistisk opfattelse af verden. En tidsmæssig uoverensstemmelse er indtruffen.

Rune Bosse bearbejder helt konkret naturen i sine værker – Han bevæger sig ud i naturen, sanser den og undersøger den minutiøst.

Birke Gorm tænker på en anden måde. Han trækker tråde mellem nutiden og det historiske. Som billedkunstner kopierer han teknikker fra fortidens kulturhistoriske håndværk og håndarbejde og giver dem sit eget formsprog.

Rasmus Myrup har samarbejdet med Museum Sønderjylland – gennemsøgt de følsomme historier, som museets malerisamling gemmer på. I udstillingen sammenstiller man umage malerier, hvor kunstnernes indre følelser er krænget ud i en kropslig gestus

Med de tre udstillinger, som ruller i øjeblikket, forsøger museet ganske enkelt at krakelere forestillingen om at kunne kortlægge verden i et billede.

Efter min mening er museet bestemt et besøg værd. Særudstillingen kan ses indtil 10. maj.

Billederne er illustrationsfoto – copyright