Skrevet af: A.H. – 2024/4

MANDEN BAG 1848.dk

Allerede nu toner forskellighederne frem, og jeg begynder langsomt at tænke i cirkler over det mærkelige ord ”Karakter.” Har jeg det eller har jeg det ikke?

Karakter er et mærkeligt ord. Straks falder tankerne på små mørke skægstubbe og en lille kløft i hagepartiet, men nej, intet er synligt. – Billedet viser noget helt andet denne tidlige morgenstund. Fornemmelsen af, at alderen ikke har stået stille, begynder langsomt at tikke frem. Der er sket forandringer. Ansigtet hænger og er blevet lidt slapt, kinderne er faldet lidt ned og den ellers så faste hage er mere eller mindre forsvundet. Kors i skuret. Mærkeligt, at det ansigtsbillede kan forandre sig. Det er jo ikke sådan, jeg fornemmer, at jeg ser ud. Jeg mangler helt præcist min tænke åre i panden og ansigtsudformningen mangler sin kant – jeg er godt nok lige blevet overlistet af tidsfænomenet alder.

Ged i højre og venstre hjernehalvdel

Men lad mig nu prøve at blive tæt ved jorden. Selvom begge hjernehalvdele, mere eller mindre, er gået i koma over den slappe hudproblematik, er min reservetænker på vej op i omdrejninger. Mærkelig nok, men det er en lille specialiseret selvtænker, som har haft en positiv indflydelse på mit liv igennem årene, når der gik ged i højre og venstre hjernehalvdel.

Det er nok lige her jeg er klar til at svare på skøre spørgsmål, som måske er opstået af en nysgerrig undren, at jeg efter omstændighederne giver hjernen et tiltrængt hvil fra virkeligheden. Grunden er nok presset ved tanken om den slappe hudproblematik, og at jeg ikke kan fastholde fokus på en ting, der kræver så meget opmærksomhed. Derfor bliver en anden del af hjernen, der styrer min bevidsthed, automatisk aktiveret. På den måde giver jeg koma-hjernen tid til at restituere.

Aldringens egne små spøgelser.

Jeg er godt klar over, at jeg skal passe på mine bedste venner mellem ørerne, men med en hjerne, der mere eller mindre er gået i koma, ankommer der en masse forbipasserende opmærksomheder, der placerer pausestoppet hen på tanken, at alderen er begynder at presse sig på. Men nej – hurtigtænkning med en reservetænker er ikke den bedste løsning.

Jeg havde jo netop af gode grunde delt beskæftigelsesdagene op i forskellige værdienheder. Det skulle give en lille garanti for, at jeg ikke blev vippet af pinden i tide og utide. Ved dybere reservetænkning er der en lettere forståelse for, at jeg er i gang med en lille mental oprydning.

Disse små skiftende livsperspektiver om aldring, har sine egne små spøgelser om hvilken alder, jeg umiddelbart vil tildele mig selv. Selvom min alder er oppe i 60èrne, hvordan føler jeg så min alder indefra. Hvis jeg spørger min igangværende reservetænker, ville den nok fortælle mig, hvad tænker omgivelser om min alder! – eller er jeg frigjort fra samfundets pladderromantik om alder, som frigør mig for forventninger, fordomme og roller.

Jeg har glemt at kede mig!

En ting er klokkeklart. For mig har livet ingen grænser. Mit liv er flydende. Jeg indrømmer blankt, at der har været forskellige etageadskillelser i tilværelsen, men jeg har altid opfattet mine grænser som ret bevægelige og meget varierede i forhold til mine omgivelser. Jeg har tilladt mig selv aldrig at føle mig ældre end 50 år, selvom årene fortæller noget andet.

Det har måske betydet, at jeg ikke har brændt tomme hjernekalorier af, fordi jeg har brugt fornuftens vej til at indrette et socialt bærende liv som indeholder kærlighed og arbejde, og som er opdelt i værdienheder, som er med til at forstå skiftende livsperspektiver i det omkringliggende samfund.

Jeg er nok et menneske, som har valgt at leve efter min personlige alder. Ikke for at ligne en fremstormende 30-årig – men som en ældre, der har fundet sin indre balance i forhold til en verden, som stadigvæk hænger fast i fordomme og normer omkring det at blive ældre.

Min røde tråd i livet arbejder stadigvæk. Jeg ønsker ikke at ende siddende på en sten og måske blive tanketom og deprimeret.

Billederne er illustrationsfoto – Ud over at skrive og tage billeder til de mange forskellige artikler. Har jeg også en dag med mange andre forskellige interesser😊 – velkommen til mit liv – copyright