Allan  Skrevet af: A.H. – 2023/11

VINTERBADNING

 ALDRIG ALENE!

Det kan være en god ide, når man har taget beslutningen om at kaste sig i det kolde gys her til vinter, at være sammen med en mere garvet vinterbader første gang, man skal i. Alligevel skal man tænke sig om og følge de almindelige baderåd ved vinterbadning. Det er også vigtigt at kende stedet og de forskellige strømforhold.

Kuldechok – opstår når kroppen møder det kolde vand

Alder er ingen hindring for at blive vinterbader. I øjeblikket er der registreret ca. 75.000 vinterbadere i Danmark, uanset om vandtemperaturen er 19 grader eller 3 grader. Tager man en dukkert i koldt vand, hvilket defineres som vand under 20 grader, kan det opleves som et kuldechok. Kuldechok opstår, når kroppen møder det kolde vand. I det øjeblik begynder man at gispe efter vejret og hyperventilere. Man oplever, at blodkarrene ude i fingrene, armene og benene trækker sig sammen, så blodet løber ind i kroppen mod de indre organer.

Sammentrækningen af blodkarrene er en naturlig refleks, som blandt andet skyldes, at kroppen forsøger at holde på varmen. Kroppen afgiver varme via de perifere blodkar i arme og ben, så når blodet samler sig inde i kroppen, går der længere tid, før man bliver kold.

Kender du din krop?

Hvis du kender din krop og ellers har et godt helbred, er der ingen grænser for hvem der kan tåle at vinterbade. Det afgørende er, at man ikke lider af et tårnhøjt blodtryk eller alvorlige hjertesygdomme. Hvis man har en hjertesygdom eller tager meget medicin, skal man selvfølgelig snakke med sin læge, inden man kaster sig ud i vinterbadning.

Tidligere frarådede man alle med hjertesygdomme at vinterbade, men hvis man er i en velfungerende behandling og ikke lider af alvorlige hjertesygdomme som for eksempel hjerterytmeforstyrrelser eller forsnævring af kranspulsåren, kan mange godt tåle at vinterbade. Men det er vigtigt, at du har en samtale med din læge, og, hvis du får lov, at du starter roligt og langsomt op.

En kold dukkert hiver humøret op!  

Vinterbadning handler ikke kun om at gå i vandet. Det er en totaloplevelse. Det er en naturoplevelse. Det er lugten af saltvand. Det er en oplevelse af årstiderne, der skifter. Det er oplevelse at et lille koldt ”sus,” der frigiver en masse signalstoffer i hjernen: adrenalin, serotonin og dopamin etc. Signalstofferne bevirker dels, at blodkarrene trækker sig sammen og afslappes og dels har det en positiv effekt på humøret.

 God motion for kredsløbet    

Det man ved med sikkerhed er, at immunsystemet bliver aktiveret, når man udsætter sig selv for korte men kraftige stimuli. Og når man hopper i det iskolde vand, så får man gang i hele immunsystemet, og formentlig beskytter det imod øvre luftvejssygdomme. Faktisk har en epidemiologisk undersøgelse vist, at hyppigheden at øvre luftvejsinfektioner som forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse, falder med 40 procent hos vinterbadere.

En anden undersøgelse, som jeg mener at det er vigtigt at nævne, viser, at vinterbadning kan være gavnligt i forhold til type 2 diabetes. Her har man set, at insulin-niveauet faldt hos personer, der vinterbader regelmæssigt. Som en ekstra bonus fryser vinterbadere ikke nær så meget, når de er ude i koldt vejr. Vinterbaderne får også en anden fornemmelse af kulde. Man bliver bedre til at skrue op for det indre kraft-varmeværk og lave energi, så man undgår at ryste af kulde.

Billederne: er Illustrationsfoto – copyright